Страници

неделя, 24 март 2013 г.

За приятелството и любовта

Понеже няма да ме виждате известно време /да не би случайно да ви липсвам ;)/, ще ви засипя със снимки днес. Причината за отсъствието ми първоначално е лоша, после - добра. Първо се налага да гледам болен дечко, но пък след това ме очаква нещо много романтично. Стискайте палци да не ми мине котка път /че опашката й се вижда зад ъгъла с тези болести/ и след това ще разказвам и показвам.

Днешният проект е по повод заминаването на едно младо семейство за САЩ. Трайно. Техни приятели се обърнаха към мен с молба подаръкът за спомен да може да се пренася лесно със самолет. Предложих им скрап албум. Но не предполагах колко ще се зарадвам на снимките им. Тук да кажем - да е жив и здрав Фейсбук! За да е пълна изненадата, снимките извадихме оттам. За радост качеството им е на ниво, понеже снимките са професионални. Използвахме сватбените им снимки и  тези от фотосесия, която са си направили скоро, а колко са артистични и  фотогенични ще видите сами. 
Пожеланията са от техните приятели - Диляна /Диджи;)/ и Краси. 
Ето го и албума в завършен вид. За мен беше истинско удоволствие:

На добър път!




Усмихвайте се!
Казвайте си мили думи!


Споделяйте проблемите и радостите си!
Бъдете добри!
Помагайте си!




Обичайте приятелите и неприятелите си!
Направете света по-добро място за своите деца!
Не вярвайте в чудеса, разчитайте на тях!

Сигурна съм, че с такива приятели тези сладури ще се чувстват у дома си навсякъде! 
Пожелавам им го!




петък, 22 март 2013 г.

Пеперуден комплект

Тази статия посвещавам да прекрасната възраст - 30 години.
От личен опит знам, че е преломна. Или поне за мен беше. По ирония сега правя подаръци за тази годишнина и съвсем не я приемам драматично. Мда, на чужд гръб... :)
Истината е, че с възрастта или помъдряваш, или изглупяваш, но се променяш при всички случаи. А има и друга истина - като си по-близо до 30, отколкото до 20 / и наближаваш примерно 40 или 50 / тройката отпред те очарова.
Да кажем философски - какво значение има?! На 30 или на 50 от теб зависи какъв ще си и как ще изглеждаш. Усмивката и любовта обикновено правят чудеса - смъкват десетилетия.
Именно това пожелавам на момичето, за което Цвети поръча комплекта - да лети на крилете на доброто настроение, пеперудите в стомаха и нежността на своята прелестна възраст!




А аз се потапям в красивия свят на топлия ембосинг ;)


вторник, 19 март 2013 г.

Калинке, калинке...


Днес ще обърна специално внимание на това мило и красиво насекомо. Като дете си играех с тях и гледах накъде ще литнат от ръката ми. Ако не знаете поличбата, прочетете по-долу :). После ми се родиха две момчета и калинките отстъпиха място на всякакви момчешки герои. Докато не се запознах с майки на момичета. Тогава калинчестата вълна ме заля с пълна сила. Оказа се любима тема, както на майките на момиченца с име Калина, така и на много други майки на дъщерички. Разбира се, тази тема е многообразна и благодатна за декорация. Но майката на Жанет хареса каскадните картички, които бях правила за друга калинка и пожела да изглеждат по същия начин. Затова се заинтересувах по–подробно за символиката на калинката. На какво се дължи нейната магнетичност и ето какво открих:


Калинките са сред най-обичаните насекоми. Те символизират доброто и човешкото щастие. Яркочервеният им цвят е много красив и приятен за окото.
В европейската традиция калинката е свързвана с божията майка. Червеният й цвят представлява червения плащ на Дева Мария, а седемте й точки, черни на цвят са знаци на седемте радости и седемте тъги на девата.
Свързването на калинката със святата божия майка не е необичайно явление. Различните й наименования в много страни буквално я свързват с Дева Мария или Господ Бог.
Може би най-популярното значение на калинката е като символ на късмет. Когато тя кацне върху човек, той трябва да каже своето желание и то ще се сбъдне.
Азиатските традиции казват, че ако хванете и след това пуснете калинка, тя ще полети устремено към вашата истинска любов, ще я намери и ще прошепне вашето име в ухото на този човек. След като изслуша посланието й, той ще ви намери.
В Ирландия калинката е символ на защита.
Различните названия на насекомото при индоевропейските народи са много древни и правят връзка с бога-гръмоотвержец, със слънцето и с небето, мястото където живеят боговете. Древноиндийското название на калинката в превод е пазена от Индра. Свързва се с древен мотив за кравите на бога-гръмоотвержец, тяхното открадване от злия бог и последвалата война за връщането им. В друг вариант става дума за божията жена, открадването й, последвалото връщане и проверката с огън на седемте й деца. Само седмото се спасило, защото било истинското божие чедо. Оттук идват названията божа невестица и божа кравица.
В нашата страна всяко малко момиченце което хване калинка й задава въпроса, къде ще се ожени. Вярва се, че накъдето литне тя, там ще е и бъдещият дом на момичето.

Вече не ми е странно, че получих и трета поръчка на тази тема :).
Видях и снимки от рождения ден на Жанет. Мога да ви кажа, че самата тя е една истинска сладка калинка с червена рокличка на черни точки и диадема с кацнала на нея калинка. 
А ето каскадните картички, които са били подаръчета в знак на благодарност към гостите на партито за първия рожден ден на Жанет:






За следващата снимка благодаря на Весела /майката на Жанет/:



понеделник, 18 март 2013 г.

Картичка с тортички

... или както е модерно да се казва днес - с мъфини :)

Картичката беше по идея и поръчка на момиче, което се обръща към мен вече няколко пъти и сега  молбата й беше картичка с мъфини. Докато уточнявахме подробностите разбрах, че е за нейна приятелка, за която правих картичка и миналата година. Много ме зарадва. А и имам хартии с тортички цяло блокче, но все не се появяваше повод да го използвам. Започнах, после се оказа, че не е толкова лесно, колкото си мисля. В крайна сметка се получи това:





На рожденичката пожелавам здраве, късмет и много успехи!

А на вас - хубав и усмихнат ден!

13.03.2013 г.

Това е датата на моят 38 рожден ден. Чух, че тази година образувала щастливо число. Дано е така. Но и да не е, за мен рождения ми ден е празник. Опитвам се на този ден да съм щастлива по подразбиране :). Разбира се, всички хора, които обичам се стараят много по въпроса, за което им благодаря с цялото си сърце и искам да им кажа, че те са най-скъпото ми в живота. Без тях всичко губи смисъл. Обикновено изглеждам малко студена и не съм по изразяване на чувствата, вероятно по-скоро съм срамежлива. Но пък очите и действията би трябвало да говорят повече от думите, нали така?

През целия ден получих безброй поздрави лично, по телефона, във Фейсбук. Чувствах се обградена с внимание и любов. Отново БЛАГОДАРЯ!

Получих много цветя и подаръци, както и картички, но, разбира се, най-ценна ще остане бележката от сина ми, която беше написана без правописни грешки и с чувство за хумор:)

Тортата и кексчетата за празника бяха дело на Леля Ог Нина, чиито произведения можете да видите във ФБ тук. Предполагам, че я затрудних с моите пера, ръкописи и изисквания, но пък тя се стправи перфектно - тортата на живо беше още по-красива и нежна и много много вкусна.
Ето я и нея - тортата :)





вторник, 12 март 2013 г.

За какво служи майката

Много забавно, и най-ценното е, че е писано от деца / поне така пише :)/ Изкуших се да го споделя с вас:



ЗА КАКВО СЛУЖИ МАЙКАТА

Барбара Ноак



Изложеният по-долу списък е съставен в резултат на напрегната обща работа на една четиринадесетгодишна, един единадесетгодишен и една петгодишна.
Майката служи:
1. Да подписва лоши класни, за които бащата по-добре да не знае.
2. Да утешава.
3. Като опитно зайче за издръжливостта на човешките нерви.
4. Да измъква тресчици.
5. Да се кара.
6. Да чете часове наред, когато си болен от шарка, за да не те сърби чак толкова.
7. Да се грижи за нашите домашни животни, взети само при изричното условие, че ще ги гледаме ние.
8. Да си спомня винаги онова, което – ако тя не го помни – ние напълно забравяме.
9. За учене на стихотворения на глас.
10. Да мърмори, когато е необходимо.
11. Да бута люлката, когато сме на нея.
12. Да ни целуне пръстчето, когато сме били още малки и сме си го прищипали.
13. Да ни изтрие гърба.
14. Да ни гушка.
15. Да изглажда подгънатите страници на тетрадките ни.
16. Да ни чете конско, защото на татко това струва голямо усилие.
17. Да лъже по телефона, когато искаме да ни няма у дома.
18. Да мъти нови братчета и сестричета.
19. Да разрешава семейни спорове.
20. За душеприказчик.
21. Да спестява парите, които останалите членове на семейството са прахосали.
22. Да стяга куфарите.
23. Да пише извинителни бележки.
24. Да кърпи дрехите ни.
25. Да ни обича, когато всички други са ни сърдити.
26. Да ни дава заеми.
27. Да прибира разхвърляните ни навсякъде вещи.
28. За милосърдна сестра.
29. За надежден будилник.
30. Да ни повдига духа (по телефона), когато ни е домъчняло за в къщи, защото сме някъде, където не ни харесва.
31. Да ни мие главата.
32. Да убива оси, паяци и други гадини, от които се боим.
33. Да ни държи ръчичката при доктора.
34. За гръмоотвод.
35. За търпелив слушател при любовна мъка – дори ако изплачем за четиринадесети път една и съща история.
36. Да отпраща приятелите, с които вече сме скъсали.
37. Да шие дрехи на куклите и на нас.
38. Да отлепва дъвката ни от ръбовете на масата, облегалките на креслата и др.
39. Да прави глупости.
40. Да ни услужва с велосипеда си, с гримове, огърлици, чорапи, ластичета, ножички... повечето от които никога вече не вижда.
41. Да ни тормози.
42. Да се възхищава на децата си, когато няма кой друг да го стори.
43.И за още много други неща (просто в момента не ни идват на ум останалите).

Във всеки случай майката има многостранно приложение и е крайно рисковано да останеш само с една, защото, ако тя излезе от строя, семейството ще трябва да бъде закрито.

Какво ще кажете за номер 39 и 41?! :) Да не се вземаме много насериозно, а?


А ето и моята благодарност по случая:


петък, 8 март 2013 г.

Мамо




Мамо.
И аз ще се завърна, както винаги.
И както винаги, най-неочаквано
прозореца ти ще изпълня в тъмното.
Не ставай изненадано от стола си,
не падай във ръцете ми - 
погледай ме 
и позволи ми да сваля палтото си. 
Да насека дърва и във нозете ти 
да коленича — да запаля печката. 
Над куфара ми се склони усмихнато. 
Над дрехите ми, книгите ми - мислите. 
И докосни ги - моля те - накарай ме 
отново да обикна тежината им. 
Не се страхувай — пристъпи в душата ми, 
прозорците й избърши, пред някого
гостоприемно разтвори вратата й - 
върни на огледалото й блясъка. 
И изпълни и счупените съдове
със сребърната влага на очите си, 
за да живея - за да нося винаги
във мислите си твоето присъствие.
Мамо, 
не остарявай, моля те - и никога
не вярвай през деня на огледалото. 
В очите ми се гледай непрекъснато. 
Съпротивявай се срещу тъгата си.
За здравето си се бори отчаяно. 
И защитавай, моля те, душата си 
от бръчките, от пясъка на времето. 
Не казвай, че е суета - понякога 
си освежавай със червило устните... 
И не умирай - заповядвам ти - до края.
До края съществувай във живота ми.
Явявай се в най-страшните ми сънища
със бялата си рокля - съзерцавай ме 
от погледите на жените - тихите... 
Да се обърна стреснато след някоя 
и да те видя във дъжда - 
в прозорците, 
в балконите, в дърветата и в себе си. 
Мамо.
Не ме изоставяй, 
мамо.


Христо Фотев

вторник, 5 март 2013 г.

Пролет иде

Пролет иде
слънцето трепти!
Хукват ручеи сребристи
и дърветата се листят...
Цвят и нежност!
Утринна роса,
птичи полет, песен на дъга.
Майката Земя разтваря с обич
топлите си длани....

Веселина Димова




Тази картичка се превърна в една от любимите ми. За първи път правих рози сама и мисля, че се получиха. Картичката е за Буболинката, която в неделя имаше рожден ден. Вероятно знаете, че Бубето е изключителен майстор на бутикови торти. При това пише увлекателно, майка е на трима сина  и кандидат-майка на четвърти. Но това, което я прави уникална в моите очи е нейната грация, нежност, дори бих казала крехкост. Картичката поръча нейната приятелка Радина, която беше решила да я изненада с торта в същия стил:


На Буболинката пожелавам да съхрани силата и красотата си!
А ето това е нейния блог.


Следва арка, която се надявам да съхрани много спомени


А това са брошки за 8 март.
Отдавна не бях шила цветя от плат и след тези десетина се запалих с нова страст.


Обичам пролетта! И имах щастието да се празвихря по темата. За мен беше удоволствие! :)

Пожелавам ви цветен ден!

петък, 1 март 2013 г.

Честита Баба Марта

Да сте бели и червени, здрави и засмени, добри и вдъхновени!




Един от най-обичаните българските празници, празнуван с удоволствие и радост. Давид тази сутрин в ранни зори ми каза - "Не знам защо съм доволен, вероятно защото идва пролетта" :) Нали разбирате колко силно е това, казано от начинаещ тийнейджър, на който обикновено не му е доволно на сърцето.
Така е, слънцето се усмихва, ние сме накичени като коледни елхички с бели и червени конци, птиците вече се чуват от моята тераса. Пролетта плахо пръстъпва с боси крачета.

Аз тази година купих мартенички и не мога да ви се похваля с нищо, направено от мен, но пък ще ви разкажа легендата за Баба Марта.


ЛЕГЕНДА ЗА БАБА МАРТА


Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име - Сечко. Само че единият наричали малък, а другия - голям Сечко.
От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.
Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.
- Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! - думал й свекърът, стар стария. Преживял много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветровете ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
- Кирпикожусите цъфтят сега, снахо - топло й напомнил старецът.- Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала невестата и подбрала овцете и козите към планината.
Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила и бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветровете заблудили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.
Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.



Не мога да се сдържа да не кажа - "Не подценявайте жените! Те могат да са всичко, което си пожелаят" :)

Мили дами, напомням ви, че започва вашия месец. Намислете си ден от март. Той е вашия ден и какъвто е той, такава сте и вие. След като го намислите, започвайте да стискате палци да е слънчев и топъл! Аз го правя всяка година, но установих, че стратегически е по-добре да е в края на месеца :) Успех!