Страници

четвъртък, 18 април 2013 г.

"Големият кораб минава"

Днес ще опитам накратко на ви пренеса в света на ... "Титаник". Или за да не прозвучи като лоша поличба, в онези немски филми, които гледах в захлас докато бях вкъщи с големия си син. Там действието се развиваше на круиз. На кораба се развихряха страсти, забравени емоции, нови предизвикателства, всичко това на фона на екзотични природни картини и, разбира се, с участието на персонала и най-вече на капитана. :)
С една дума и аз бях на круиз. И бях очарована от морето, изисканата обстановка, морските крайбрежия, белите униформи, атлетичните тела, усмихнатото и спокойно поведение на the crew.
Градовете, на които почти всяка сутрин акустира кораба бяха Генуа, Марсилия, Барселона / Следиземноморие/, следвани от Казабланка, Кадис и Лисабон /Атлантик/. Уникално съчетание от архитектура, морски бриз, история, култура и пъстрота на лица!
Естествено не остана достатъчно време да обходим и видим цялата красота на градовете, но до преди няколко дни всяка нощ сънувах, че бродя из Испания или Португалия. И вероятно тази емоция ще ме върне обратно там, за да открия скрити улички, нов замък или подземните артистични ателиета на Генуа, която ни изненада на финала.
Любимец ми стана Кадис - малко, романтично, поддържано градче в Испания с много палми. И много приемливи цени. Това определено е моят град. Следван от Барселона, разбира се :) - геният на Гауди си струва да се види, но би било добре и да имате екскурзовод. Лисабон също е интересен. Купих си диск на Мариза и успях да зърна града отвисоко /той е построен на 7 хълма/, но и там ще има рефреш :)
И стигаме до Казабланка - арабски град, станал известен след емблематичния филм. Преди да заминем четох, че истинската целувка била тази в Казабланка. Действително видяхме много тийнеджъри да се целуват пред най-известната джамия там - "Хасан Втори", но за особена романтична атмосфера не бих могла да говоря. Усетихме чара на Шехеризада, потопихме се в техния свят с местен таксиметров шофьор, който говореше само арабски и френски, разходихме се по плажа, видяхме богатия квартал. Беше интересно, но и мръсно и не особено привлекателно за мен.
На връщане имахме два дни изцяло на море. Тогава вече разполагахме с време и за анимацията на кораба. Със съпругът ми се записахме на уроци по латиноамерикански танци. Това бачата, меренге, мамбо... Голям смях падна! Като цяло чувството е, че си обгрижен с внимание и за всичко е помислено. Както каза една от спътничките ни - "Това е най-добре управляваното предприятие, което познавам". А се занимава с бизнес. Действително, при 2000 пасажери и 1000 души персонал не се получаваха опашки или суматоха.


Ето снимков материал:

Това е той - големият кораб /въпреки, че е един от малките на компанията MSC/
А тези снимки са правени от борда:


 Генуа:
Предполагаемата къща на Колумб
Пристанището, преди да се качим на кораба

Марсилия:

Катедрала "Нотр дам а ла гард"

Типични фасади на сгради

Замък 
Барселона:


Къщата на Гауди в Парк ГюелСаграда Фамилия

Саграда Фамилия отвътре
Гибралтар:


Казабланка:

Джамията "Хасан Втори" през Атлантика

В далечината се вижда кралския дворец

Свято място за арабите тук

Богатият кварталКадис:

Крайбрежието /той всъщност е полуостров и е заобиколен отсякъде с океан/

Срещу Катедралата на КадисНа плажа - пипнах и океанска вода за първи път:)Част от местният парк
Паркът
Лисабон:
Белем:
Манастирът Джаронимо, построен след Великите географски открития и вдъхновен от тях


Парламентът

Площадът в центъра

Лисабон от птичи поглед

Пристанището


Статуя на Христос
Белем


Опитах да съм максимално кратка :). Надявам се, че Ви е било приятно. Пожелавам Ви попътен вятър и нещо ново и вълнуващо да ви потопи в емоции днес!

3 коментара:

 1. Благодаря ти много че го сподели с нас! Почувствах се страхотно , след това виртуално пътешествие!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ОтговорИзтриване
 2. Искрено ти завидях за прекрасното преживяване!Корабът изглежда впечатляващо!

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотни са тези круизи! По всичко личи, че е било уникално и много интересно преживяване! Снимките са прекрасни!
  Аз със сигурност няма да мога да се подложа на такова нещо, за съжаление...

  ОтговорИзтриване