Страници

петък, 3 февруари 2012 г.

Как се създава и отглежда МаНгия

Добре дошли в Ревю! Настанете се удобно, направете си чаша чай или кафе и се запознайте с "Манги Ателие". За мен те са началото. Понеже не вярвам в случайните неща, знам че се появиха в живота ми точно когато трябваше, за да ми вдъхнат увереност да създам Ариадна тук и сега. От тях научих, че съществува думата "декупаж", а в ателието им се чувствах като риба в море. Там е уютно, артистично и бъка от идеи. А те самите са като произведенията си - нежни, ефирни, усмихнати и различни:


Давам им думата:


Създадохме Манги в края на 2009 година в началото на голямата криза. Тогава думата "криза" все още витаеше наоколо, неидентифицирана и беше термин от новините. Затова и не обърнахме голямо значение на неканената гостенка и се хвърлихме презглава да реализираме една мечта. Мечтата ни беше колкото проста, толкова и сложна. Искахме да събудим и пренесем в реалния свят неща, които обитаваха въображението ни. А досега нито една от двете ни (сега е моментът да се представим – Мариела и Руми) не се беше занимавала активно с художествена или приложна дейност. Тоест имахме пред себе си две основни предизвикателства – от една страна да измислим подходящата формула за реализация на ателието, и от друга – да се научим да творим. И всичко това в движение. Дадохме си 5 месеца, в началото, на които избистрихме каква ще бъде стратегията ни, а след това започнахме със съзидателния процес.
В началото е много трудно, защото сгушените в мечтите ти въображаеми предмети не искат да напуснат уютната си и сигурна обител и да излязат навън голички и в  първия момент недотам привлекателни. Защото нещата не се получават от първия път. Трябва да се опитва много пъти, да се мисли, да се намират необикновени решения, да се изучават непознати материали. Процесът е колкото творчески толкова и научно-експериментаторски. Защото откъде могат две бивши офисни същества да знаят точната консистенция на смолите или на шпакловъчната смес или пък да идентифицират от раз коя точно четка е най-добра за декупаж? Не. Всичко трябва да мине през ръцете и мислите ти. И дори когато не си овъртян в лакове и бои, а си лежиш вечер в леглото, изморен от физическата работа, която наистина е много в едно ателие за ръчни неща, тогава твоите творчески рожби пак не те оставят на мира, а дърпат косата ти, опитват се да отворят клепачите ти с нежните си, настойчиви и по детски чисти пръстчета и отново да напомнят за себе си. Молят те да не ги оставяш да си отидат, защото не намераш начин или смелост да ги преведеш в твоя свят.
            От този първи миг досега минаха повече от две години. От ателие Манги изскочиха стотици кукли, лампи, бижута, пана, мартеници, сватбени украси, чанти и какво ли още не.  А ние за щастие вече свободно плуваме в морето от винтоверти, шкурки, канапи, мъниста, акрилатни бои, платове и ширити и почти не се е случвало да се появи проект или идея, която да не сме намерили начин да осъществим. Дори с цената на 10 часа монтаж (полилей от велосипедни капли за магазин за детски дрехи) или пък над 10 хиляди клека (буквално!), осъществени в 4 поредни дни на снаждане, шиене, каширане и лепене на гигантски конуси (коледни елхи от конуси с височина 2.80м). За това време успяхме да направим и и десетки кръжоци, на които много хора успяха да събудят спящите си творчески заложби и да си спомнят удоволствието от работата с ръце и сърце.
Най-хубавият момент си остава чувството на споделено щастие, когато предметът, сътворен специално за даден човек отива при него и е точно това, което той е искал дори и да си го е представял по друг начин. Защото хората не винаги можем да изкажем точно какво искаме, но слава богу желанията се излъчат от нас на бездумен език, който е в състояние да предава най-важните послания. Някои наричат този език енергия, други любов. Ние можем да го кръстим мангалски:).









       

В интернет пространството можете да ги намерите в сайта им и във Facebook: manghee atelie

Благодаря ви, Руми и Мариела, пожелавам ви сила, вдъхновение, заряд и страст, които да ви "гъделичкат" постоянно, за да продължавате да ни изненадвате и да провокирате въображението ни!

5 коментара:

  1. Незнам как до сега не съм попаднала на информация за тези талантливи момичета. Страхотни са, личи си че са влюбени в това което правят :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Пожелавам си да има повече хора като вас - Руми и Мариела,с такъв дух и упоритост!Вие двете сте доказали ,че с желание и любов всичко се постига!Успех във всяко начинание!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво, че преследвате мечтите си! Желая ви много вдъхновение, много творчески идеи и много сили, за да ги осъществявате!

    ОтговорИзтриване
  4. Уникални са мангитата:) Последната снимка е на моя подарък , който получих на сватбата :)) Така съм му се радвала, защото още от идеята на Тяна мечтаех за него. Видях нейното пано, когато го донесоха в студиото и ми се запечата трайно в съзнанието, като нещо, което искам и аз:)Много се радвам на всички хора като вас. Благодаря ви Ани, Мангита и Ради (и много други), че ви има :)
    Пожелавам ви много много вдъхновение и успехи!
    Веси

    ОтговорИзтриване
  5. Много ви благодарим за милите думи, мили дами :))) Дано и занапред успяваме да ви радваме и изненадваме! За нас е удоволствие...

    ОтговорИзтриване