Страници

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Ревю: Посестрими в занаята
"Огромни късове сурово въображение се носят в пространството и от време на време се стоварват на нечия глава."
                                                                                                                                          Тери Пратчет


Сега с конкретен повод, ще ви представя две талантливи и впечатляващи дами, свързани не само от страстта им към книгите на Тери Пратчет, но и от съвместна работа.Едната плете прекрасни бижута и аксесоари за коса, но казва за себе си, че не е плетачка. Другата приготвя изящни и вкусни сладкиши, бонбони и торти, но твърди, че не е сладкарка.
Тези вещи в приложното изкуство посестрими, върху чиито глави непрекъснато се стоварват огромни късове сурово въображение, са Барболета и Леля Ог Нина.
Барболета ателиеТака се случи, че присъствах на възникването на идеята "Барболета ателие" и на нейното осъществяване. И сега ще ви издам няколко тайни. Барболета, всъщност, се казва Дени и кръсти ателието си на четвъртия албум на Карлос Сантана - заради някакви спомени за усещания или усещания за спомени. Всичко, което изработва, е плод на огромна страст, отличава се с индивидуалност и стил.
 
Барболета плете на една кука декоративни елементи и с тях украсява диадеми, фиби и ластици за коса, брошки и пръстени. Много от моделите й бижута са изцяло нейни авторски хрумвания - много успешни и харесвани при това.Барболета изработва и декорира също и сувенири, картички, покани, кутии и торбички за подаръци. Нейните произведения не можете да сбъркате - те са плод на специфично и различно авторско виждане, изработени чисто и прецизно. И нещо повече - практични са, можете да ги ползвате в ежедневието си.


Барболета има удобен онлайн магазин  www.barboleta.satto.org  и лесно можете да се свържете с нея във фейсбук на адрес : http://www.facebook.com/barboleta.atelie
или на официалната й фесбук страница Барболета - плетени бижута, аксесоари за коса, сувенири
"Не плета за успокоение или просто за удоволствие. Моята цел е крайният резултат - завършеният вид - когато макчето, звездичката, сърчицето, цветчето, си отидат на своето място в композицията. Един плетен елемент носи уют, спомен, сантимент, той има душа и собствен живот. И ако аз успея да си свърша работата добре, вие ще усетите всичко това."

                                                          

Леля Ог НинаЛеля Ог Нина открих /случайно/ във фейсбук. Сред огромния поток от снимки на домашно приготвени сладкиши, торти на любителско ниво и професионално изработени сладости, бях впечатлена от един комплект меденки, мъфини и бонбони. Бяха декорирани тематично, в един и същ стил, изящни и крехки като произведения на ювелирното изкуство. След тях видях още - на други теми - приказни герои, футболни отбори, автомобили, пролет, есен, Великден, сватба, кръщене...


Всичко изпипано до най-малкия детайл, в цветове, съчетани с много естетически усет.
Автор на това пиршество на сетивата е Нина, добавила към името си това на Пратчетовата Леля Ог - достолепна вещица с вкус към живота.
Леля Ог Нина можете лесно да откриете във фейсбук на адрес : http://www.facebook.com/profile.php?id=100002813930664&ref=ts&fref=ts
и на официалната й фесбук страница: Ninna Ogg's Cakes&Cookies

"В търсене на нови идеи и предизвикателства, от готварската тема започнах да поглеждам и в тортената и там видях, че съществуват вълшебници, които сътворяват невероятни неща от захарно тесто! Трябваше да опитам и аз!
Като човек, смятащ себе си за лишен от каквито и да било дарби и таланти (и това казано с напълно трезв обективизъм и без капка самосъжаление), можете да си представите каква огромна радост ми носят малките кученца, цветчета, калинки и пчелички, които се получават измежду пръстите ми!
А по отношение на вещерството... има торти, за които е нужно вълшебно въображение и сръчни ръце, но има и такива, за които обикновеното вълшебство не е достатъчно, за да бъдат създадени. За тях си трябва магия!"

                                                                                                                                                       
Посестрими в занаятаИ понеже "нещата едно на милион се случват девет от десет пъти", Барболета ателие и Леля Ог Нина вече работят заедно. Барболета прави кутии за сладкишите на Нина и Нина прави сладкиши, вдъхновени от плетивата на Барболета.Такава буря от идеи и предизвикателства, толкова нетърпение да твориш не бяха ме помитали никога. Резултатът виждате сами - естетическо чувство, талант и много труд, превърнати в съвършен продукт за прекрасен празничен момент. Да, за това наистина си трябва магия! 

*Барболета и Леля Ог Нина ми обещаха гостуване за Коледа. Очаквам го с нетърпение!

5 коментара:

 1. Страхотни творения! Браво! Благодаря за инфото, ще ги имам в предвид!

  ОтговорИзтриване
 2. Тези двете дами са невероятен тандем! Толкова е хубаво, че са се намерили и се допълват взаимно! И аз също благодаря, Ади за тази публикация!

  ОтговорИзтриване
 3. Следя из късо Леля Ог отдавна, но незнайно как съм пропуснала Бърболета :) Мислех, че кутиите, които Нина предлага за сладките, си ги прави сама и се чудех от къде намира толкова време и енергия :) Определено е голям късмет, че са се открили двете талантливи дами, а нещата които правят са магически пленяващи! Ще очаквам с нетърпение коледното им гостуване :)))

  ОтговорИзтриване
 4. Момичета, благодаря ви от мое име от името на двете феи на ръчния труд!

  ОтговорИзтриване
 5. Великолепни са! Толкова идеи и красота блика от тях! Поздравления!

  ОтговорИзтриване