Страници

петък, 1 март 2013 г.

Честита Баба Марта

Да сте бели и червени, здрави и засмени, добри и вдъхновени!
Един от най-обичаните българските празници, празнуван с удоволствие и радост. Давид тази сутрин в ранни зори ми каза - "Не знам защо съм доволен, вероятно защото идва пролетта" :) Нали разбирате колко силно е това, казано от начинаещ тийнейджър, на който обикновено не му е доволно на сърцето.
Така е, слънцето се усмихва, ние сме накичени като коледни елхички с бели и червени конци, птиците вече се чуват от моята тераса. Пролетта плахо пръстъпва с боси крачета.

Аз тази година купих мартенички и не мога да ви се похваля с нищо, направено от мен, но пък ще ви разкажа легендата за Баба Марта.


ЛЕГЕНДА ЗА БАБА МАРТА


Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име - Сечко. Само че единият наричали малък, а другия - голям Сечко.
От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.
Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.
- Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! - думал й свекърът, стар стария. Преживял много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветровете ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
- Кирпикожусите цъфтят сега, снахо - топло й напомнил старецът.- Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала невестата и подбрала овцете и козите към планината.
Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила и бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветровете заблудили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.
Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.Не мога да се сдържа да не кажа - "Не подценявайте жените! Те могат да са всичко, което си пожелаят" :)

Мили дами, напомням ви, че започва вашия месец. Намислете си ден от март. Той е вашия ден и какъвто е той, такава сте и вие. След като го намислите, започвайте да стискате палци да е слънчев и топъл! Аз го правя всяка година, но установих, че стратегически е по-добре да е в края на месеца :) Успех!1 коментар:

  1. Благодаря! Същите пожелания за теб и семейството ти!:)

    ОтговорИзтриване