Страници

понеделник, 26 ноември 2012 г.

Обратен декупаж

Такаа, наближават празниците и аз започвам да правя по две публикации на ден. Не бих си го позволила, ако не го дължах на три чудесни момичета от една страна, и на ефирните им произведения от друга.
Днес ще пиша за кръжока за възрастни от миналата седмица. Темата беше "Обратен декупаж върху стъкло". Какво притеснение ми струваше аз си знам :) Не заради момичетата, които проявиха любопитство и се записаха, а заради това, че промених темата почти в последния момент от да кажем "лицев" на "обратен". Но пък не ви ли звучи по-интригуващо - обратен!? Какво ще е това противоположно на декупажа?
Мистерията се съдържа в ефекта, който е много по-приятен в обратния, да не кажа огледален свят на стъклото. То омагьосва с блясък. Нещо, за което доброто прилежно и лесно за работа дърво може само да си мечтае. :) Не ме разбирайте погрешно, с дървото се чувствам сигурна и обичам да работя с него, но стъклото е нов материал за мен и ме привлича с непознатите изцяло възможности.
Сега ще опитам да ви покажа как се прави обратен декупаж чрез ръцете на Искра, Мария и Цвети.

1. Стъкленият съд /за предпочитане чиния или купа/ се измива добре, дори е добре от външната страна да се мине със спирт.
2. Избираме си картинка от салфетка и я декупираме от външната страна. Ето го разковничето на името :)




3. Подчертаваме образа на картинката чрез бяла акрилна боя, която нанасяме с гъбичка:



4. След това нанасяме боята, която искаме да е основа на напукващия ефекте отвън:



И така два-три пъти докато ни хареса как изглежда външната страна на купата.

5. Правим напукващ ефект с друга, контрастна боя:


Не ви ли прилича на шоколадов кейк :)
Това продължава 3-3.5 часа с цялото сушене и баене да се получи както си го представяте :). Ако пък решите да се оставите на естествените сили за сушенето, подгответе се за 24 часа /без шега/. Пластовете са доста и изискват олимпийско търпение. Но пък вижте за какво говорим като краен резултат:




А ето и защо се старахме с напукващия ефект отвън:



Това е от мен! Който реши да опита да не забрави да запретне ръкави и да сложи престилка ;)

1 коментар:

  1. Ооооох, как съжалявам, че нямах възможност този път да дойда! Уникални неща сте направили! Възхитена съм и при първа възможност, което по всяка вероятност ще бъде другата година, се отдавам по-сериозно на декупажа. И при първа възможност отново ще бъда твоя ученичка!

    ОтговорИзтриване