Страници

вторник, 19 март 2013 г.

Калинке, калинке...


Днес ще обърна специално внимание на това мило и красиво насекомо. Като дете си играех с тях и гледах накъде ще литнат от ръката ми. Ако не знаете поличбата, прочетете по-долу :). После ми се родиха две момчета и калинките отстъпиха място на всякакви момчешки герои. Докато не се запознах с майки на момичета. Тогава калинчестата вълна ме заля с пълна сила. Оказа се любима тема, както на майките на момиченца с име Калина, така и на много други майки на дъщерички. Разбира се, тази тема е многообразна и благодатна за декорация. Но майката на Жанет хареса каскадните картички, които бях правила за друга калинка и пожела да изглеждат по същия начин. Затова се заинтересувах по–подробно за символиката на калинката. На какво се дължи нейната магнетичност и ето какво открих:


Калинките са сред най-обичаните насекоми. Те символизират доброто и човешкото щастие. Яркочервеният им цвят е много красив и приятен за окото.
В европейската традиция калинката е свързвана с божията майка. Червеният й цвят представлява червения плащ на Дева Мария, а седемте й точки, черни на цвят са знаци на седемте радости и седемте тъги на девата.
Свързването на калинката със святата божия майка не е необичайно явление. Различните й наименования в много страни буквално я свързват с Дева Мария или Господ Бог.
Може би най-популярното значение на калинката е като символ на късмет. Когато тя кацне върху човек, той трябва да каже своето желание и то ще се сбъдне.
Азиатските традиции казват, че ако хванете и след това пуснете калинка, тя ще полети устремено към вашата истинска любов, ще я намери и ще прошепне вашето име в ухото на този човек. След като изслуша посланието й, той ще ви намери.
В Ирландия калинката е символ на защита.
Различните названия на насекомото при индоевропейските народи са много древни и правят връзка с бога-гръмоотвержец, със слънцето и с небето, мястото където живеят боговете. Древноиндийското название на калинката в превод е пазена от Индра. Свързва се с древен мотив за кравите на бога-гръмоотвержец, тяхното открадване от злия бог и последвалата война за връщането им. В друг вариант става дума за божията жена, открадването й, последвалото връщане и проверката с огън на седемте й деца. Само седмото се спасило, защото било истинското божие чедо. Оттук идват названията божа невестица и божа кравица.
В нашата страна всяко малко момиченце което хване калинка й задава въпроса, къде ще се ожени. Вярва се, че накъдето литне тя, там ще е и бъдещият дом на момичето.

Вече не ми е странно, че получих и трета поръчка на тази тема :).
Видях и снимки от рождения ден на Жанет. Мога да ви кажа, че самата тя е една истинска сладка калинка с червена рокличка на черни точки и диадема с кацнала на нея калинка. 
А ето каскадните картички, които са били подаръчета в знак на благодарност към гостите на партито за първия рожден ден на Жанет:






За следващата снимка благодаря на Весела /майката на Жанет/:



1 коментар:

  1. Страхотна тема и аз съм пристрастна! Много сладки подаръчета с бебешки снимки!:)

    ОтговорИзтриване