Страници

сряда, 30 ноември 2011 г.

Истанбул - новият Рим

Някак на шега и леко внезапно в началото на зимата се оказах в Истанбул. Бях уж подготвена, че това е Световен град и в голяма степен европейски, но нали знаете, "око да види...".
Истанбул надмина очакванията ми. И не само заради богатството си, но и заради изключителното внимание към пластовете култура и архитектура. За малък период от време се е наричал Новият Рим. Много точно:

Ново за мен - всичко в харема е било под контрола на майката на султана и според Корана той е можел да има 4 жени

Синята джамия - много красива и светла отвътре

Пръв поглед към Босфора

Турски народни танци

Професионална танцьорка. Интересно къде е тук моралът им?!

Дворецът Долмабахче





Миниатюрк - парламентът в Анкара



В Босфора

5 коментара:

  1. Ani, kakto obiknovenno strahotni snimki!! Kolko dylgo vreme bqhte tam? Shte mi e interesno da spodelish tvoeto emocialno prejivqvane i nabljudeniq! celuvki

    ОтговорИзтриване
  2. Чефи, бяхме за дълъг уикенд с организирана екскурзия, т.е. екскурзовод и голямо търчане, но пък видяхме главното, според мен. Впечатления: уреден богат град с чудни пътища, къщи и много различни хора. Романтика и прагматизъм в едно. Жалко, че не сме успели да го превземем :))

    ОтговорИзтриване
  3. Tazi godina napravihme firmeniq kalendar sys snimki ot Istanbul - tam ni e principalyt, koito imashe godishnina ot syzdavaneto si. Imahme golqm problem sys sibiraneto na 15-na snimki, koito trqbvashe da s krasivi izgledi, /da lipsvat religiozni znaci i simvoli/, i da sa s monogo dobro ka4estvo. Ako bqhte otishli malko po-rano shtqh da glytna tezi snimki ot Dolmabahche - mnogo sa dobri. Bravo na fotografa (znam, che i oborudvaneto mu e dobro:)).

    ОтговорИзтриване
  4. Асе, ти защо не се обади да отидем по-рано? :) Оборудването наистина е добро, но моя приятелка-фотограф ми каза веднъж "Ами хайде използвай го де!". Т.е. фотографът може добре да избира какво да снима, но не използва максимално техниката. А Босфора и Долмабахче са много благодатни на снимки наистина!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, много е красиво :) Страхотни снимки! Не съм посетила все още Истанбул, но определено имам желание :)
    Веси

    ОтговорИзтриване