Страници

вторник, 11 юни 2013 г.

За детската креативност

Здравейте!

Тази публикация е от тези, които отлежават и чакайки да им "дойде времето" стават все по-ценни. За мен стойността й е голяма по няколко причини. Първо, работя с деца, което винаги обогатява и е забавно. Второ, децата са с вродено чувство за красота, хармония и иновативност и трето, сезонът на Работилничка "Феичка" завърши. Ще започне с нова сила, на ново място и с нови идеи от септември.
Ще ми позволите малко предистория. Децата, които ще ви представя тук са три петокласнички и едно първолаче, приятелки и страстно увлечени по картичкоправенето - Вики, Ния, Гери и Боби. Запознах се с тях чрез майката на Гери и Боби. Тя ми изпрати да видя техни картички и аз се удивих. Видях, че им трябва само още малко техника и разнообразие на материали, за да задминат много от големите /на възраст/ крафтърки. Предложих й да организирам кръжок специално за тях и тя прие с радост. Проведохме 4 кръжока, в които ги запознах с топъл ембосинг, дистрес мастила, оцветяване с копик маркери и по-нестардатни сгъвки. За цветоусещане и композиция беше излишно да говорим - те го носят в себе си. Това, което ме очарова беше колко са внимателни, попиваха всичко и се опитваха да дават най-доброто от себе си. Всички знаем, че настоящите деца се насищат бързо, искат нещата да се получават на момента и ако може без много усилия. В тези момичета видях старание и търпение, достойни за уважение.
ОК, време е да ви покажа за какво точно става дума.
Започвам със снимки от "производствения" процес. Любима ми е тази с прехапания език на малката Гери  /аз съм правила същата физиономия като малка докато рисувам/:)


Нашата Пипи - Вики

Ния

Вики и Бояна

В средата - Гери - най-младия ни участник


Следват картичките. Ето част от моите вдъхновения:




И "отговорът" на малките феи:





Ако някой си мисли, че оцветяването е лесна работа :)

Първи стъпки в светлосянката








Предполагам забелязвате, че децата не се увличаха по "многото" и "да има". Вероятно съм повлияла и аз без да искам, но останах с впечатление, че те самите предпочитат "по-изчистения" дизайн. За мен беше истинско удоволствие да "работим" заедно! Надявам се да се видим отново на есен /с песен или без песен, но с вдъхновение/ :)

1 коментар: