Страници

петък, 30 март 2012 г.

Decoupage /кръжок за порастнали/

Декупаж (decoupage) – от фр. в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация.
Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотива се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.)
Прилага се основно върху предмет, като малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елемент от обзавеждането — шкаф например.
Тази техника за украсяване на предмети била изобретена от китайските селяни още през XII век с откриването на червената тънка хартия. С нея започнали да украсяват различни предмети от бита си.
В Европа декупажът води началото си още от ранното средновековие. За пръв път за декупажа като изкуство се споменава още в края на XV век в Германия, където започнали да използват изрязани картинки за декорация на мебели.

Това казва за техниката  decoupage Уикипедия. Вчера, клонящо към снощи, група сръчни млади дами се позабавлявахме на целувки и сок на тази тема. Имаше идея да сме на чаша бира, но като говорим за рязане вероятно не е много разумно ;)... От друга страна като се има предвид, че във Франция всичко започва като стремеж да се имитарат скъпи старинни мебели може би една аристократична чаша Шампанско нямаше да е лоша идея.
Като оставим пиенето настрана ще видите колко различни, но до една красиви и технично направени кутии си измайсториха момичетата. За мен остана удоволствието да снимам и показвам какви артистични, сръчни и смели дами срещаме всеки ден:Голямото боядисване

Кроене и лепене

А ето и произведения:
Пожелавам ви много слънце в душата в този дъждовен пролетен ден!

2 коментара: